lektire za srednju i osnovnu skolu

NAPISITE U KOMENTARU IME LEKTIRE KOJA VAM JE POTREBNA I BICE U OVOM BLOGGU U ROKU OD 24h

16.10.2006.

PISMO IZ MOG MLINA

Alphonse Daudet

 

Pismo iz mog mlina

 

 

 

Bilješka o piscu:

Alphonse Daudet rođen je u Nimesu u južnojFrancuskoj, umro je 1897.g u Parizu.U dvadesetoj godini posto je tajnik bogatog plemića i moćnog ministra u vladi cara Napleona III. U svojoj 28. godini objavljuje roman «Mališan» ili «Povijest jednog djeteta».

 

 

 

Naziv priče:

Tajna djeda Cornillea

 

Fabula:

Djed Cornille bio je stari mlinar;punih 60 g. bavio se brašnom.S velikom je ljubavlju hranio mlin. Mlinove koje je para pokretala izluđivali su ga.Stalno je govorio da ne idu tamo ida se ti razbojnici koriste parom da izrađuju kruh.Svaki dan je u mlin donosio jako puno vreća brašna u kolicima.Nitko nije znaokakva je to tajna djeda Cornillea,jedanput kada je išla njegova unuka s dečkom do mlina da dobije blagoslov.Poslije kad je djed izišao njegova unuka je vidjela da ga nema.Sjetila se da pogleda kroz prozor i vidje da je to samo prazna prostorija,a nema ni zrna žita.Vratili su se  u selo i rekli sve što su vidjeli.U 2 riječi su se dogovorili da skupe pšenicu i odnesu je.Vrata mlina su bila širom otvorena i vidjeli su djeda kako sjedi tužno.Ušli su  punih vreća u mlin.Djed je ponosno radio i mljeo žito.

 

Vrsta djela:

Alegorična priča.

 

Tema djela:

Djed Cornille više voli kruh koji je rađen od vlastite ruke nego od pare.

 

Mjesto radnje:

Mlin.

 

Vrijeme radnje:

Ljeto.

 

Opis lika:

Djed Cornille je vrlo odlučan čovjek koji više voli obične mlinove od paro-mlinova.Ima 60 godina.

 

 

 

Naziv priče:

Koza gospodina Seguina

 

Fabula:

Gospodin Seguin nikada nije imao sreće sa svojim kozama.Svakoga jutra bi prekinule konopac i odlazile u planine gdje bi ih vuk pojeo.Tako ih je sve gubio na isti način.Zato je kupio mladu kozu jer je mislio da će se priviknuti i ostati.No bio je u krivu no onda joj reče da je imao kozu koja je bila jaka i opasna kao jarac.Borila se s vukom cijelu noć i onda ujutro postala

zajutrak vuku.Bika je ujutro otišla u planinu i igrala se.Odjednom je izašao vuk i borio se s Bikom cijelu noć.Ujutro se umorila i vuku je postala sladak zajutrak.

 

Vrsta priče:

Alegorična priča.

 

Tema:

Bika je uvijek htjela u planine pa makar riskirala život.

 

Mjesto radnje:

Planina,livada gospodina Seguina.

 

Vrijeme radnje:

Dan.

lektire za srednju i osnovnu skolu
<< 10/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
343807

Powered by Blogger.ba